Ketahuilah Teknik Sebenar Di Dalam Mendidik Anak! Jadikan Anak Anda Seorang Anak Yang Sihat, Ceria

Monday, November 19, 2012

FOCUS, CONSISTANT, ACTION...

itulah antara kata2 DAO yg terkesan sgt2 pada wan sue selepas pergi reunion IMKK sabtu lepas, walaupun tu cuma reunion, tapi penerimaan seseorang adalah berbeza ikut situasi masing2 laa kan..rasa cam g course yg bayar ribu ribu je..padahal RM30 hinggit je, tapi pada wan sue kali ni rasa cam kene basuhhh ngan sabun fab je..sape yg pernah g pasti faham..rasanye ramai gak org2 hebat yg datg..antara yg nampak Datin Atiqah (HIGOAT), En Syawal (BIHUN SUFI), Sue (LUNATOTS), Maizurah Hamzah (Penyayi/penulis), NADIA (HANA GOLD), ZEFLIN (CerOK KAMPANG)..ada lagi tapi may b dirang tak nak exspose sgat sabtu lepastu..

antara yg boleh di kongsi ialah..
FOCUS pada ape yg kita nak dlm hidup ni atau ape yg kita nak capai..sila focus pada benda2 yg bermanfaat dan jgn focus pada problem kerana ianya akan berkembang..patut laa..hee..klau kita focus pada problem...pastu timbul plak problem lain..macam besangkut paut plak..pastu problem terus datang n datang, tak habis problem ni pastu problem lain plak..menimpa-nimpa, padahal cara kita berfikir n focus tu pasal lah benda tu berkembang n tak selesai benda lain plak yg mai...
Better focus pada ape yg kita nak dlam hidup ni..biarkan dia berkembang lagi kita focus pada matlamt kita lagi hampir kita ke matlamat ..sebab nya memang dah hukum alam mengatur ape yg kita focus..cam ada vibration gitu...katalah teringin nak pakai Porsche Cayenne , pastu kat jaln raya tiba2 je slalu palk nampak kete tu, g sana nampak, g cni nampak..dlm  sehari tu adalah 10 kali nampak kete tu..he..tulah hukum alam tarikan (law of attaction) namanye..klau kita betul2 focus, insya Allah ianye akan jadi milik kita...percayalah..ape yg kita fikir itulah yg kita nampak..

Konsistant atau istiqamah dlm ape usaha yg kita lakukan tanpa putus asa..pls dont stop,termasuklah solat tahajjud, dhuha, taubat... teruskan je ..paling susah nak teruskan yelah sepanjang on day way nak dpt ape yg kita nak mesti ada masa dtg dugaan kita akan down n dah tak teruskan he..he..tulah..what ever happen sekalipun...mesti istiqamah n sabar...kejayaan akan dtg kemudian..


Action/ tindakan amat penting, klau setakat dengar n tengok je..kaji tu kaji ni,semua dah tau... langkah tak start2-start lagi..life by destiny lah jawap nye..redha n pasrah..org yg berjaya they design their life..sape lah tak nak design life sendiri kan..semua pun nak, nak capai tu nak capai ni....tapi klau 1st step pun tak buat..harapan tinggal harapan je lah..tak de sape pun boleh tlg melainkan diri kita sendiri..



Dan jangan rasa sya nak lawan org tu nak lagi bagus dari org ni semata-mata kita nak 'ayahanda' dlm bidang kita, confirm kita tak akan dapat  capai ape yg kita nak tu....so now kene tukar niat tu..camni...buat satu benda tu dgn terbaik..conth jadi terbaik dlm bidang kita..atau adakah kita dah kasi service terbaik kat customer kita? walaupun benda tu kecik, buat yg paling baik yg kita boleh...lama2 tak sedar kita dah jadi terbaik dlm bidang kita..sebab kita tak sempat pun nak sibuk pasal org lain yg kita nak sibuk pasal aku dah kasi best service ke klat customer aku...


Hargai diri sendiri n org sekeliling

segala pencapaian walaupun kecik di mata org lain, tapi amat besar pada kita,. jgn peduli sgt org lain yg penting kejayaan tu rasa besar pada kita..so pls celebrate..menurut DOA kejayaan kecil akan membawa kepada kejayaan lebih besar..celebrate tu maknaye kita bersyukur..so klau bersyukur tuhan akan tambh lagi...semua pun perlu dihargai...ada DOA suruh kami senaraikan 10 pekara /kejayaan kecik/besar for last 10 mth...eeermm mula-mula tu wan sue rasa memang tak de 1 pun rasa masuk dlm list kejayaan..pastu fikir balik amik ko sampai 20 gitu kejayaan yg selama ni wansue tak perasaan langsung atau boleh kata tak hargai...nampak sgt tak bersyukur...huh..huh...dari sikap menghargai benda -benda kecik nilah akan melahir kan benda-benda besar..baru kusedar..

Salam Sayang,

Wan Sue
littlemiqaelshop.com




No comments:

Post a Comment

Find Mylittlemiqael at Facebook

Followers

Masukkan email anda disini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
NOW WE ACCEPT CREDIT CARD !!

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.